Rio World Cup Pavilion

  • Area:  100,000 sq. ft.
  • Location:  Lapa, Rio de Janeiro, Brazil
  • Year:  2016-11-03

Marshall Moya Design participated in an international competition to design the Rhythm of Lapa World Cup Pavilion. The intent is to create a World Cup Reunion Center that enhances Rio's locale and facilitates economic vitality, while bringing a sense of community and vibrancy to the space. The Rhythm of Lapa World Cup Pavilion is a proposed design for a free-standing World Cup structure in Lapa Square, which would aim to integrate function, structure, details, and community spirit for the 2014 FIFA World Cup. The 100,000 sq. ft. venue begins with an aqueduct, symbolizing the five continents participating in the World Cup, and sweeps upward onto a large screen. Viewing plazas would be installed to host the three screens for viewing the World Cup games up close, and dividing the site into four viewing zones for patrons. Flexible photovoltaic panels line the top of the pavilion to power the screens, lighting, and café. The grass terraces reduce site runoff, and the curved surface collects rainwater for the reflecting pool and for reusable water usage.